Büyükşehir Belediyesi’nin yakın zamanda hizmete açtığı ve matematiği eğlenceli hale getiren ‘Aratos Matematik Evi’, yaz tatili boyunca bireysel ziyaretçilere kapılarını açtı.
Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’ta hayata geçirdiği ‘Aratos Matematik Evi’, açıldığı günden bu yana öğrencilerden yoğun ilgi görmeye devam ederken, yaz tatili boyunca bireysel ziyaretçilere de kapılarını açtı.
Ocak 2025’te hizmete giren ve adını Tarsuslu antik çağ bilim insanı Aratos’tan alan merkez, matematiği eğlenceli ve anlaşılır kılma amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kış döneminde sadece okul gruplarına yönelik planlanan ziyaretler, yaz dönemi boyunca bireysel ziyaretçilere de açıldı. Aratos Matematik Evi, hizmete başladığı günden bu yana 2 bin 600’ü aşkın öğrenciyi ağırlayarak, Mersinli çocukların matematiğe bakış açısını olumlu yönde değiştiriyor.
2 katlı yapısıyla dikkat çeken merkezde; denge oyunları, imkansız üçgen, sonsuz ayna tüneli, sinevizyon ve yapay zeka destekli sunum odaları gibi interaktif alanlar bulunuyor. Bu atölye ve uygulamalar sayesinde çocuklar yalnızca matematiksel kavramları değil; analitik düşünme, görsel algı ve problem çözme becerilerini de geliştirme imkânı buluyor. Ziyaretler, Teksin uygulaması veya 185 Çağrı Merkezi üzerinden randevu alınarak gerçekleştirilebiliyor.
‘SOMUT ÖRNEKLERLE, ÇOCUKLARIN MATEMATİĞİ SEVMELERİNİ AMAÇLIYORUZ’
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarsus Aratos Matematik Evi Sorumlusu ve Matematik Öğretmeni Sezen Tasasız, 2025 Ocak ayından bu yana aktif olarak 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerini ağırladıklarını ve yaz dönemi ile birlikte bireysel ziyaretçileri de kabul etmeye başladıklarını belirterek, “Öğrencilere burada güzel bir müze gezisi yaptırıyoruz. Aratos Matematik Evi’nde, Ocak ayından beri 2 bin 600’ü aşkın öğrenci ağırladık. Yaz döneminde bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Somut örneklerle, çocukların matematiği sevmelerini amaçladıklarını söyleyen Tasasız, Tarsus Aratos Matematik Evi hakkında bilgi vererek, “Burası Matematik Müzesi. Burada matematikle ilgili materyallerimiz var. Bu materyallerin çoğunda öğrenci; oyunlar ve değişik uygulamalarla matematik dünyasında eğlenerek aktif rol alıyor. Müze materyallerimiz arasında hem Milli Eğitim müfredatına uygun, hem de soyut matematiği somutlaştırmaya yarayacak aletlerimiz var” diye konuştu.
‘BURADA, MATEMATİĞİN KARMAŞIK DÜNYASINI BASİTLEŞTİRİYORUZ’
Yaz döneminde öğrencileri sabah 8 ile akşam 5 arasında randevulu bir şekilde bireysel veya grup halinde ağırladıklarını kaydeden Tasasız, “Kışın daha çok okullarla beraber çalışıyoruz. Öğretmenler bize ulaşıyor, sınıfça onları burada misafir ediyoruz. Gün içinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 grubumuz oluyor” sözlerine yer verdi.
Çocukların burada matematiği sevmesinin nedenlerini de anlatan Tasasız, “Buraya gelen öğrenciler; matematiği daha çok severek, mutlu ve anlamış olarak ayrılıyor. Soyut bazı kavramları somutlaştırdığımız için, kafalarındaki ‘matematik zor’ ön yargısını kırıyoruz. Aynı zamanda farklı bir bakış açısıyla yaklaşmalarını sağladığımız için, matematiğin karmaşık dünyasını daha da basitleştiriyoruz. Bu da günlük hayatlarına daha olumlu yansıyor” ifadelerini kullandı.
ARATOS’A GELEN ÖĞRENCİLERİN, MATEMATİKLE İLGİLİ ÖN YARGILARI KIRILIYOR
Aratos Matematik Evi’nden faydalanan 13 yaşındaki Rümeysa Gül Ayvaz, “Matematikle çok fazla aram yoktu. Ama buraya gelip gezdikten sonra, matematiği daha çok sevmeye başladım. Burası mantıksal düşünmeyi ve soruları daha kolay çözmemizi sağlıyor. Materyalleri çok faydalı buldum. En çok da Pisagor Teoremi ile ilgili düzenek ilgimi çekti” dedi.
|