Başkan Yeşilboğaz: İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı hayatta olacaklardı

Tarih: 30 Aralık 2020 Çarşamba 13:42

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, kadınların hukuksuzluk yüzünden olduğunu söyledi

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,  Türkiye’de bir gün içerisinde erkek tarafından katledilen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Sönmez cinayetine ve Mersin’de boşanmak istediği eşi tarafından kurşun yağmuruna tutulan D.U.’nun yaşam mücadelesi verdiği olaya yaptığı açıklamayla tepki göstererek, "Bunun sorumlusu, kadın cinayetlerini durduracak yasaları uygulamayanlardır. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, 6284 sayılı yasa uygulansaydı her biri hayatta olacaktı. Kadınlar ülkemizde kol gezen hukuksuzluklar yüzünden ölüyor" dedi.

Başkan Yeşilboğaz, Türkiye'de 2020 yılında 419 kadının erkekler tarafından katledildiğini ve sayının her geçen gün arttığını belirterek, "29 Aralık tarihinde ise 3 kadın daha erkekler tarafından öldürüldü. İstanbul'da Aylin Sözer eski erkek arkadaşı tarafından yakılarak, Malatya'da Selda Taş eşi tarafından silahla başından vurularak,  Gaziantep'te Vesile Dönmez oğlu tarafından pompalı tüfekle vurularak katledildi. Mersin'de ise bir kadın, boşanmak istediği eşi tarafından 10 el ateş edilerek üç kurşunun vücuduna isabet etmesi sonucu yaşam mücadelesi veriyor. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, 6284 sayılı yasa uygulansaydı, her biri hayatta olacaktı. Kadın cinayetlerini durduracak politikaları yürütmeyenler, önleyici yasaları uygulamayanlar, bunun sorumlusu sizsiniz! Kadınlar ölürken İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlardır sorumlular" diye konuştu.
Kadınların kol gezen hukuksuzluklar yüzünden öldüğünün ifade eden Başkan Bozdoğan. "Katiller, ‘Nasıl olsa biraz yatar çıkarım’ düşüncesiyle öldürüyor kadınları. Çünkü biliyorlar ki, bu ülkede kadın öldürmenin bir bedeli yok. Biliyorlar ki, cezasızlık var, iyi hal indirimi var. Biliyorlar ki ruhsatsız silahlara karşı önlem yok. Erkek kadını katlediyor, devlet cezayı indiriyor. Aile Hukuku alanındaki uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk, aile içi şiddetin görmezden gelinmesi demektir. Aile hukukunda arabuluculuk, kadının adalete erişimine engel olmak demektir. Eşitsiz toplumsal cinsiyet ilişkileri üzerine kurulu ataerkil yapı ve bu zihniyet zinciri kırılmadıkça var olan hukuk da işlemeyecektir. Kısacası tepeden tırnağa hukuksuzluk. Hukuksuzluk sancısıyla kıvranıyoruz. Kadınlar ülkemizde kol gezen hukuksuzluklar yüzünden ölüyor" ifadesini kullandı.


Etiket: Mersin Barosu, Bilgin Yeşilboğaz, kadınlar


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA