Sivrisinekle biyolojik mücadele başladı

Tarih: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 10:46

Büyükşehir Belediyesi, sivrisinekle biyolojik mücadele yöntemi olarak tercih ettiği lepistes balıklarını çoğaltarak, il genelindeki havuzlara bırakmayı sürdürüyor.

Lepistes balığının yanı sıra, Kılıçkuyruk balığını da çoğaltan Büyükşehir Belediyesi; bu proje ile kimyasal kullanımı en aza indirerek, çevreye ve insan sağlığına zararı da minimum seviyeye yaklaştırıyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, yılın 12 ayı tüm ilçelerde titizlikle sürdürdüğü haşere ile mücadele çalışmalarını çeşitlendiriyor. Doğaya zararsız mücadele yöntemlerini araştıran Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerinin, kimyasal kullanımı en aza indirmek için 2 yıldır kullandığı yöntemlerden biri de Lepistes balığının çoğaltılması oldu. Ekipler, ardından benzer şekilde beslenebilen Kılıçkuyruk balığını çoğaltmaya başladı.

Bir tür süs balığı olan Lepistesve Kılıçkuyruk balıkları, bırakıldıkları havuzlarda bulunan sivrisinek larvalarıyla besleniyor. Böylece sivrisinek popülasyonu azalırken, vatandaşların ilaçlama talepleri de biyolojik yöntemlerle çözüme kavuşturulmuş oluyor.

Özellikle tarımsal sulamada kullanılan su havuzlarında kimyasal ilaç kullanımı,toprağa ve yetiştirilen ürünlere geçerek doğaya ve insan sağlığına zarar veriyor. Büyükşehir Belediyesi, çok yönlü olarak hayata geçirdiği bu biyolojik mücadele yöntemi ile kimyasal kullanımını en aza indirerek,hem çevreyi hem de insan sağlığını korumuş oluyor. 2 yıldır süren ve 15 bin anaç balığın olduğu proje kapsamında, 37 bin balık Mersin genelindeki havuzlara bırakıldı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, ilaç sarfiyatını azaltmak ve biyolojik mücadeleyi artırmak için birçok çalışma yürüttüklerini ve lepistes balıklarını kullanarak sivrisinekle biyolojik bir mücadele yöntemi geliştirdiklerini belirtti. Halisdemir, “Mersin ilinde yaklaşık 48 bin tane tarımsal amaçlı sulama havuzu olduğunu gördük. Biz bu havuzlara her 15-20 günde bir giderek ilaç atıyorduk. Bunu daha sağlıklı nasıl çözebiliriz diye düşünerek, bir proje ürettik. Bu projeyi üretirken de, öncelikleMersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ndeki uzman hocalarımızla konuştuk ve Lepistes isimli bir balık türünün sivrisineğin larvalarını yediğini ve bunun da yüzde 70-80 oranında başarılı olduğunu duyduk. Hemen Lepistes balıklarından alıp, yakınlarımızdaki 4, 5 havuza attık ve bunları izlemeye başladık. Tam 1 yıl boyunca izledik ve izlediğimizde gördük ki, biz artık o havuzlara asla ilaç atmıyoruz ve bu balıklar gayet güzel larvaları yiyor. Ve ciddi bir çoğalma yapıyorlar. Bugüne kadar 37 bine yakın balık salınımı yaptık.Tüm il genelinde larva sayısında ciddi bir azalma meydana geldi. Yani bizim kimyasal içeren ilaçlarımızın kullanımında azalma gördük.Bunun personel gidişi, yakıt tasarrufu gibi etkenleri de hesap edersek, çok güzel bir geri dönüş aldık" dedi.


Etiket: mersin, haber, büyükşehir,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA