Prof. Dr. Öztürk: Üniversitemizin ’araştırma üniversitesi’ ünvanı almasını istiyoruz

Tarih: 15 Aralık 2023 Cuma 16:35

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Üniversitemizin araştırma üniversitesi ünvanı almasının öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.

Mersin Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Tercih Patent Firması’nın desteğiyle 13 Aralık 2023 tarihinde “Fikir Atlası Patent & Faydalı Model Bilgi Günü” düzenlendi. Etkinlikte “Fikri Haklar & Sınai Mülkiyet Hakları” ve “Patent & Faydalı Model” konuları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Tercih Patent A.Ş. çalışanı Süleyman Hanlı’nın konuşmacı olduğu etkinlik, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Mersin TTO Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, Mersin TTO çalışanları ve Tercih Patent A.Ş’den Mahmut Kasap, Ahmet Demiroğlu ve Veysel Karakaş ile öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ ÜNVANINI ALMAKTIR”

Etkinlikte konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Üniversitemizin araştırma üniversitesi ünvanı almasının öncelikli hedefleri olduğunu söyledi. Araştırma üniversitelerinin öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve iş dünyası koordinesinde çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Araştırma üniversitelerinin bir takım çıktıları bulunuyor ve bu üniversiteler bazı fırsatlardan yararlanıyor. Araştırma üniversitesi olma sürecinde üniversitemizde özellikle lisansüstü öğrencilerine ve öğretim üyelerimize önemli görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı. Başarılı üniversitelerin bulunduğu dünya sıralamasında Türkiye’den üniversitelerin de yer aldığını belirten Prof. Dr. Öztürk, bu sıralamada en önemli kriterlerin yabancı öğrenci sayısı, akademisyen sayısı, eğitimin kalitesi, itibar olduğunu vurguladı.

PROF. DR. ÖZTÜRK ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ TAVSİYELERDE BULUNDU

Öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, günümüzde Ar-Ge, yenilik, sürdürülebilirlik, patent, faydalı model, yapay zeka vb. konuların öne çıktığını, özellikle öğrencilerin kendilerini bu konuda geliştirmeleri gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Öztürk “Sizlere tavsiyem uluslararası bağlantıları sağlayacak şekilde kendinizi geliştirmeniz ve bir yabancı dili çok iyi öğrenme konusunda efor sarf etmenizdir. Lisansüstü eğitiminizde Erasmus Plus, fulbright bursu, yurt dışı yaz stajları gibi kendinize, üniversitenize ve ülkenize katkısı olacak seçenekleri tercih edin. Kariyeriniz ile ilgili tüm etkinliklere katılın. Vizyonunuzu artıracak süreçleri takip edin, önemli bilim insanlarının hangi koşullardan geçtiklerini anlamak adına otobiyografilerini okuyun. Sizler, tek bir alana yoğunlaşarak ve bu alanda ilerleyerek iyi birer bilim insanı olabilirsiniz.” dedi.

“MERSİN TTO BİR ARA YÜZ”
Etkinlikte Mersin TTO Patent Sorumlusu Ramazan Duman ise,  “Mersin Teknoloji Transfer Ofisi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Birimi” hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Mersin TTO’nun üniversite-sanayi iş birliğinde bir ara yüz olduğunu vurgulayan Duman, Mersin TTO’nun temel amacının Mersin Üniversitesi öğrencilerinin, araştırmacılarının ve akademisyenlerinin sınaî haklar konusunda bilinçlenmesini, patent başvuru sayısının artırılmasını ve patentlerin ticarileşmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Duman, “Üniversitemiz bünyesinde gerçekleşen buluşlar ile ilgili sürecin yürütülmesi için Mersin TTO görevlendirmiştir. Patent/faydalı model başvuru ve tescil süreçlerinde rehberlik edilmesini, Fikri ve Sınai Mülkiyet hakları konularındaki farkındalığın artırılması için eğitimler, bilgi günü gibi etkinliklerin düzenlenmesi, üniversite bünyesinde tamamlanan tezler, araştırma makaleleri veya projelerin patent/faydalı model potansiyelinin ortaya çıkartılmasına yönelik çalışmaların yapılması gibi pek çok konuda faaliyetler yürütmekteyiz.” diye konuştu.

PATENT VE BULUŞLARIN ÖNEMİNİ ANLATTI

Tercih Patent Firması çalışanı Süleyman Hanlı da “Fikri Haklar & Sınai Mülkiyet Hakları, Patent & Faydalı Model” konularında bilgi verdi. Buluşların ilk olarak ihtiyaçların karşılanması için yapıldığına dikkat çeken Hanlı, geçmişte buluş sahiplerinin buluşu koruma adına işaret ve simgeler koyduklarını söyledi.  İlk patent kanunun 15. yüzyılda Venedik’te çıkarıldığına dikkat çeken Hanlı, “Fikri haklar; telif hakları ile sınai mülkiyet hakları olarak ikiye ayrılmaktadır. Telif hakları içerisinde bilim ve sanat, müzik, güzel sanatlar, sinema eserleri ve bilgisayar programları, sınai mülkiyet haklarında ise patent, marka ve tasarım yer almaktadır.” dedi.

Buluşu “Bir probleme teknik çözüm getiren yenilikler” olarak tanımlayan Hanlı, bu yeniliklerin tamamıyla yeni bir makine, ürün, kimyasal bileşik veya bir yöntem ya da bilinen bir makine, ürün veya yöntemde yapılan bir geliştirme de olabileceğini belirtti. Buluşların dünyada yeni özeliği bulunması gerektiğini vurgulayan Hanlı, buluşların çözdüğü problemden daha karmaşık olmaması gerektiğini kaydetti.  Hanlı “Buluşumu neden patent veya faydalı model olarak korumalıyım? Çünkü taklidi önlemek, rekabeti engellemek, alternatif gelir kaynakları elde etmek ve prestij adına bu önemlidir.  Neden patent araştırması yapmalıyım? Çünkü yaklaşık 80 milyon patent dokümanı bulunmaktadır. Her yıl 2 milyon patent dokümanı bu sayıya eklenmektedir. Yayınlanan patent dokümanlarının üçte ikisi başka hiçbir yerde yayınlanmamaktadır.” şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda Mersin TTO Patent Sorumlusu Ramazan Duman tarafından konuşmacı Süleyman Hanlı’ya bir teşekkür belgesi takdim edildi.


Etiket: mersin, haber, mersintto


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA