Mersin’de, ‘Sivil Katılım Görev Gücü Projesi’ kapsamında eğitim programı düzenledi

Tarih: 5 Temmuz 2025 Cumartesi 11:56

Büyükşehir Belediyesi personeline ‘sivil katılım’ konusunda kapsamlı bir eğitim verildi.

Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği destekli ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ‘Türkiye’de Demokratik Yönetimin Güçlendirilmesi İçin Sivil Katılımın Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında önemli bir görev üstlendi. Türkiye genelinde seçilen 7 pilot ilden biri olan Mersin, projede hem uygulayıcı hem de koordinatör kent olarak yer alıyor.

Yaklaşık 1,5 yıl önce başlayan proje kapsamında Mersin’de, ‘Sivil Katılım Görev Gücü Eğitim Programı ve Çalıştayı’ düzenlendi. Bu kapsamda belediye bünyesinde sivil toplumla doğrudan çalışan yöneticiler ve personel için kapsamlı bir eğitim programı gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları İbrahim Evrim ve Bedrettin Gündeş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz’ın yanı sıra, ilgili daire başkanları, müdürleri ve personelin katılım sağladığı eğitimde; sivil katılımın gücü, yöntemleri, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarına odaklanıldı. Gerçekleştirilen eğitim programı ve çalıştay, belediyenin katılımcı demokrasi ilkelerine dayalı hizmet anlayışının güçlenmesine katkı sağlarken, yerel düzeyde sivil toplumla olan ilişkilerin de kurumsal temeller üzerine inşa edilmesine olanak sundu.

‘MERSİN, BU PROJENİN UYGULANDIĞI 7 PİLOT İLDEN BİR TANESİ’

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplum İle İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, ‘Sivil Katılım Görev Gücü Eğitim Programı ve Çalıştayı’ hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, bu projenin temellerinin yaklaşık 1,5 sene önce atıldığından bahsetti. Projenin Türkiye’de 7 pilot ilde uygulandığını ve bu illerden birinin de Mersin olduğunu aktaran Akça, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu projenin hem faaliyetlerinin sağlanmasında hem de bu faaliyetlerin izlenmesinde ve değerlendirilmesinde genel koordinatör görevinde bulunuyor. Yaklaşık 1,5 sene önce odak görüşmeleriyle başlayan bu süreçte, 2025-2027 dönemini kapsayacak eylem planlarımıza ait faaliyetlere de başlamış olduk” dedi.

‘BU FAALİYETLER, 2 YIL BOYUNCA SÜREKLİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARIYLA UYGULANACAK’

Mersin’in sivil katılımının belirlediği 3 ana temada çok güzel faaliyetler tespit edildiğini ve bu faaliyetlerin de 2 yıl boyunca sürekli izleme ve değerlendirme çalışmalarıyla uygulanmış olacağını söyleyen Akça, Mersin için; ‘Göç’, ‘Afet Öncesi ve Afet Sonrası Koordinasyon’, ‘Yerinde Kalkınma ve Girişimcilik’ konularının belirlendiğinden bahsederek, “Bu temalar, 12 kişiden oluşan ve aynı zamanda 12 kurum temsiliyeti olan Sivil Katılım Görev Gücü üyelerince belirlendi ve bu temalarda da Mersin Büyükşehir Belediyemizin pek çok faaliyeti var. Belediyemiz; Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in öncülüğünde kentte yerel yönetişimi, katılımcı demokrasiyi ve politikalarını mümkün mertebe politikalarında uygulayan ve faaliyetlerinde de gösteren bir belediye olduğu için, Sivil Katılım Görev Gücü’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin görevi ve sürdürülebilirliği çok daha rahat bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR, FAALİYETLERİNİ KATILIMCI DEMOKRASİ VE ULAŞILABİLİRLİK KONUSUNDA YÜRÜTÜYOR’

‘Sivil Katılım Görev Gücü Eğitim Programı ve Çalıştayı’nın önemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akça, “Bugünkü eğitim aslında sivil toplumun araçları, yöntemleri, yaşadığımız sorunlar ve bu sorunlarla ilgili nasıl çözümler elde edilebileceğini görmek için yapıldı. Buna yönelik de belediyemizde özellikle sivil toplumla ve vatandaşla doğrudan irtibatta olan dairelerimizde görev yapan yöneticilerimiz ve ilgili personele yönelik güzel bir eğitim oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi zaten faaliyetlerini katılımcı demokrasi ve ulaşılabilirlik konusunda yürüttüğü için, biz bu konuda özellikle çalışan personelimize ve yöneticilerimize tüm gün sürecek sivil katılıma yönelik bir eğitim düzenlemiş olduk” ifadelerine yer verdi.

‘AMACIMIZ, KAMU VE SİVİL TOPLUM ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK’

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi’nden katılım sağlayan ve “Türkiye’de Demokratik Yönetimin Güçlendirilmesi İçin Sivil Katılımın Geliştirilmesi Projesi” yöneticisi Neslihan Cankara, projenin 2023 yılının Ocak Ayı’nda başladığını ve uygulamanın son aşamasında olduklarını belirtti. İçinde Mersin’in de bulunduğu 7 pilot ilde projenin gerçekleştiğini belirten Cankara, “Projemizin ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve eş faydalanıcısı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü. Mersin, Manisa, Çanakkale, Trabzon, Elâzığ, Eskişehir ve Gaziantep illerinde ‘Sivil Katılım Görev Güçleri’ kurduk. Sivil Katılım Görev Güçleri tarafından bu illerde sivil katılımı güçlendirmek adına, sivil katılım stratejileri ve eylem planları hazırladık” dedi. 


Etiket: mersin, haber


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA